måndag 22 februari 2010

Frukostbröd med havre



Ingredienser (16 bitar)

5 dl fiberberikade havregryn

2 dl grovt rågmjöl

1 dl rågkross

1 dl linfrön

2 tsk salt

7 dl vatten eller mjölk (Jag tar hälften av varje här)

2 msk olja

50 gr jäst

ca 8 dl vetemjöl

Gör så här.

1.Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.
värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.

2.Smula ner jästen och rör om till jästen är löst.
Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen i maskinen ca 5 min. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter.

3.Lägg ett bakplåtspapper på långpannan (30x40 cm) eller smörj den med matfett.

4. Knåda degen lätt i bunken (Jag brukar köra runt lite med degblandaren i maskinen) stjälp upp degen på plåten, strö över lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.
Skåra till 16 rutor (Jag använder en pizzaslicer) nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö över havregryn, tryck till lätt så de fastnar. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda ca 20-25 min.
Låt kallna på galler med bakduk.

Jag brukar dela upp dem i 16 rutor och fryser in dem så.

När det är dags att äta dem delar man dem längs med så man får två halvor.

I bland kör jag dubbel sats men då får jag hälla över degen i en större bunke för att jäsa den. Min assistent är inte så stor.

Det blir många bak av rågkrossen, rågmjölet och linfröna när man väl har köpt hem detta.

Lycka till.

6 kommentarer:

Gun sa...

Vilket bra recept. Det verkar jätteenkelt och gott.

attis sa...

Hej vännen och tack. Jag har sparat ner bilden . Ska lägga in detta då. Det ser rackarns gott ut.
Kramelikram

margit sa...

Hej Maggan!
Nu har jag kopierat av receptet på ett DOKUMENT på vår dator..och nu skriver jag ut receptet. Nästa vecka så kommer jag att baka detta.
Det ser både gott o nyttigt ut samt lättbakat!
Blir nog inte heller så dyrt. Nu har jag satt in kopian i vår RECEPTPÄRM...Kul. jag skall rapportera när jag bakat och vad vi tycker om det. Risken är...att vi tycker MYCKET OM DET...och äter massor av mackor/dag...
Här skiner solen...fortfarande.
I morse så var det - 27 grader. Nu är temperaturen - 14.
Vi gör inget speciellt idag... "latar oss".....
Kramen min vän!!

Att ha det gott sa...

Tack för receptet
Det ska vi testa

Linda sa...

mmm vad gott det ser ut, måste baka det.

paloma sa...

OH så gott och nyttigt! Tack för titten inne hos mig! KRAM