lördag 20 mars 2010

Bakar igen


Foto Ulf Svensson

Långpannebröd

Ett recept från Allt om mat


50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Tillagning
Ett lättbakat bröd, bara att trycka ut i långpannan efter första jäsningen. Brödet är hållbart i frysen i ca 6 månader.
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

4 kommentarer:

Lillith sa...

ser gott ut

Margit sa...

Hej Maggan!!
vad du är duktig och bakar!!!
Detta bröd i långpannan SER ocks å JÄTTELÄCKERT ut!!
Kramen vännen!!!/Margit

Hörni sa...

Åh vad gott det ser ut!

Love and be proud sa...

Så mycket gott du bakar!!! :) Håller tummarna för dig! ;) kram